Hanna Gullichsen: ”Rakastan Akateemisen keittokirjanurkkausta”

Safkaa-kirjoistaan tuttu Hanna Gullichsen solmi kiinteän suhteen Stockmanniin 2000-luvun alussa. Silloin Kainuun Puolangalta kotoisin oleva, juuri pääkaupunkiin muuttanut nuori nainen kävi ostamassa ensimmäisen ruokakassillisensa Helsingissä Herkusta. − Olin tottunut lapsuudenkodissani tuoreeseen ja terveelliseen ruokaan. Sesongit määräytyivät kalastus- ja metsästyskalentereiden mukaan.  Herkku edusti minulle samankaltaista tuoreutta, Hanna muistelee. Suhde on säilynyt muuttumattomana. − Arvostan laatua perhepakkauksia enemmän. Ostan mieluummin kolme täydellistä luomutomaattia ja syön ne kokonaan kuin hankin kilon puolivillaista tavaraa, josta osa pitää heittää pois, ruokakirjailija painottaa.

AJANSÄÄSTÖ ON RAHAA
Helsingin ytimessä eli Punavuoressa asuva Hanna Gullichsen elää ruuhkavuosiaan. Rooleista keskeisin on olla Erik-pojan, 7, äiti, mutta lisäksi kustantajan ura on lähtenyt vauhdilla liikkeelle. Oma kirjakustantamo No Tofu Publishing julkaisee elokuussa Hannan omat teokset, lapsiperheille suunnatun Safkaa skideille ja jauhelihaan keskittyneen 400 g. Lisäksi syyskuussa ilmestyy Kaisu Joupin valokuvakirja Tyhjä syli, joka avaa lohdullisesti kohtukuoleman kokeneiden naisten tarinoita. Se Hannasta oli kerta kaikkiaan pakko julkaista syvältä koskettavan aiheensa vuoksi. Kiireen keskellä Hanna arvostaa aikaa säästäviä ratkaisuja. − Juuri siksi käyn Stockmannilla. Minulle ei ole mitään järkeä haahuilla paikassa, jossa en saa palvelua. Stockmannilla asiantunteva myyjä, joka tietää tuotteesta minua enemmän, tulee heti apuun, Hanna toteaa. Myös parkkihalli on Hannalle tärkeä. Työkeikkojen ja lapsen harrastuskyyditsemisten välissä on helppo hurauttaa parkkihalliin, nousta hissillä ylös ja hoitaa ostokset hetkessä.

IKIMUISTOINEN HETKI AKATEEMISESSA
Lempipaikkoihin kuulee muun muassa Akateemisen keittokirjaosasto. − Koin sillä yhden elämäni järisyttävimmistä elämyksistä, kun näin oman kirjani hyllyssä. Toivoin, että kunpa edes yksi ihminen ostaisi sen. Nyt niitä on myyty 80 000, Hanna ihmettelee. Toinen suosikki on sporttiosasto. Siellä liikunnallinen leidi käy niin miesystävänsä kuin lapsensakin kanssa. − Olen Adidaksen Stella McCartney -malliston lähettiläs Suomessa. Sain roolin oman faniuteni kautta, sillä rakastan juosta Stellan suunnittelemissa asuissa. Vedän myös Adidas-heimon juoksutreenejä, Hanna summaa.


HEMMOTTELUA KYNSIBAARISSA
Aikataulujen hurlumhein keskellä Stockmann edustaa Hannalle myös hemmottelua. − Käyn usein lounaan jälkeen vilkaisemassa, josko kynsibaarista löytyisi huoltoaika.

Kynsibaarin lähimaastosta kosmetiikkaosastolta löytyy Dermalogican hylly. Sieltä Hanna löytää kaikki ihonhoitotuotteensa. − Erikin syntymän jälkeen ihoni kärsi hormonivaihteluiden aiheuttamista, kivulloisista näpyistä. Kymmenien turhauttavien kokeilujen jälkeen tutustuin Dermalogicaan, jonka myötä ihoni rauhoittui. Siksi kokeilut ovat minun osaltani nyt ohi.

Meikkaamisen Hanna on vähentänyt minimiin. Vain Stockmannilla myytävän, meikkiguru Bobbi Brownin osastolta hän käy sen sijaan ostamassa silloin tällöin peltirasiaan pakatun, täyteläisen huulivoiteen. Muodin merkeistä Hannaa eniten puhuttelevat ruotsalaisen Acnen linjakkaan modernin vaatteet. − Tuen mielelläni pikku kivijalkakauppoja, mutta aina niiden valikoima ei tarjoa sitä, mitä etsin. Silloin suuntaan tänne.Ruokapersoona, bloggaaja ja keittokirjailija Hanna Gullichsen, 36, asioi Helsingin keskustan Stockmannilla liki joka arkipäivä.

Teksti: Mirva Saukkola kuvat: Susa Junnola

Kuka?

  • Hanna Gullichsen, 36, tunnetaan ruokakirjailijana ja bloggaajana.
  • Moni muistaa hänet myös MTV3:lla pyörineestä Meidän safkaa -ruokaohjelmasta.
  • Yhdessä ex-aviomiehensä, ravintoloitsija Alexander Gullichsenin kanssa kirjoitetussa Safkaa – parempaa arkiruokaa (Otava) ja Safkaa – maanantaista sunnuntaihin (Pulp Media) Hanna on halunnut tarjota raikkaita ratkaisuja jokapäiväisiin aterioihin. Yhdessä Arto Koskelon kanssa Hanna on laatinut viinioppaan Safkaa ja vinkkua (Pulp Media).

 Hannan lempipaikka
”Voisin viettää Akateemisen keittokirjanurkkauksessa tunteja, sillä sieltä löydän kaiken haluamani. Vähän aikaa sitten innostuin shoppailemaan Tukholmasta vinon pinon ruokakirjoja. Niiden raahaaminen kotiin oli työn ja tuskan takana, ja turhautumiseni melkoista, kun tajusin samojen kirjojen odottelevan Akateemisen hyllyssä.”
Shoppaile Hannan kirjoja Akateemisesta